kevät 2018

9.1. - 25.1.2018
Tammikuun graafikot
Esko Railo
Susanna Suikkari

Lisää näyttelystä

27.1. - 15.2.2018
Pirkko Kilpelä

Matkan varrelta
Maalauksia

Lisää näyttelystä

17.2. - 8.3.2018
Airi Snellman-Hänninen

Kuitujen sinfonia
60 vuotta tekstiilitaidetta

Lisää näyttelystä

 

9.1. - 25.1.2018
Tammikuun graafikot
Esko Railo
Susanna SuikkariEsko Railon CV (pdf)
Susanna Suikkarin CV (pdf)
27.1. - 15.2.2018
Pirkko Kilpelä

Matkan varrelta
Maalauksia

2000-luvun alussa maalasin realistisia kuvia ja käytin maanläheisiä värejä. Opettelin värien sekoitusta Schjerfbeckin värit mallina. Kuvan tekemiseen tarvitsin mallin, esimerkiksi asetelman tai vaikka vedenalaiset rantakivet. Taidekoulun ja värioppiin perehtymisen vaikutuksesta maailmaani tulivat kirkkaat puhtaat värit räiskyvine punaisineen ja keltaisineen ja kuvat muuttuivat lähes abstrakteiksi. Erilaisten värikausien jälkeen olen palannut lähemmäksi lähtötilannettani. Värimaailmani on hyvin harmaa ja kuvat ovat esittäviä.
Pensaat, puut ja pöpeliköt täyttävät nykyään usein maalauskankaani. Aiheet lähtevät luonnosta, jonka näen graafisena ja jota huomaan maalatessani inhimillistäväni. Olen ihastunut lehdettömiin lehtipuihin. Kuvani eivät kestä botanistin tarkastelua, koska en pyri realistisuuteen. Ne pohjautuvat hatariin muistikuviin eikä sillä ole merkitystä olenko katsellut lehtensä pudottanutta koivikkoa, pihlajistoa vai haapametsikköä. Loppusyksystä alkukevääseen niillä kaikilla on silmiähivelevä, hienostunut väritys, joka rauhallisilla, lempeillä sävyillään rauhoittaa mieltä ruskan väritulituksen jälkeen. Tavoitetta riittää saada nuo värisävyt kankaalle.
Tapani ei ole luonnostella tai tarkkaan suunnitella maalauksiani ja malliksi riittää päässäni oleva muistikuva. Pääasiallinen tekniikkani on öljyvärimaalaus, johon usein yhdistän lyöntimetallia.

Taiteilijan CV (pdf)

17.2. - 8.3.2018
Airi Snellman-Hänninen

Kuitujen sinfonia
60 vuotta tekstiilitaidetta

Tekstiilitaiteilija Airi Snellman-Hänninen syntyi 27.2.1930 Oulussa. Valmistui v. 1953 Taideteollisesta Oppilaitoksesta sekä toiminut vapaana tekstiilitaiteilijana siitä lähtien.

Puoliso sisustusarkkitehti ja kalustesuunnittelija Olavi Hänninen (1920-1992).

Perustivat suunnittelutoimiston Espooseen. Vuoden Tekstiilitaiteilija 1989, TEXO

Airi Snellman-Hänninen on alansa uranuurtava tekstiilitaiteilija, kokeileva ja rohkea materiaalin käsittelijä.

Hänen alkukautensa työt olivat perinteisiä ryijyjä, joista sittemmin kehittyi pinnaltaan ”reliefimäisiä maalauksia”. Uudet materiaalit ja kokeilut innostivat pian aivan uusiin kolmiulotteisiin tekstiiliveistoksiin. Koko ammattiuran ajan ovat lukuisat kirkkotekstiilit seuranneet mukana aivan omana erikoisalueenaan.

Airi Snellman-Hännisen taiteilija-ura kattaa yli 60-vuotta ja on samalla tärkeä osa Suomen Taideteollisuuden historiaa. Hänen töistään julkaistaan kuvateos, joka tulee olemaan ensimmäinen laatuaan. Aineisto on koottu sekä Snellman-Hännisen omista, että yritysten julkisista kokoelmista. Kirja KUITUJEN SINFONIA julkistetaan näyttelyn yhteydessä helmikuussa 2018.