Matti Waskilampi
9.5. - 27.5.
GALLERIA DIXISSÄ

Matti Waskilampi   ja  Erkki Pirtola
 9.-27.5.2007
EUROOPPAPÄIVÄNÄ 2007

Eurooppapäivänä ( 9.5.) 2007 avautuu Galleria Dix:ssä, Uudenmaankatu 19, Helsingin galleriakadulla  Suomen itsenäisyyden 90. vuoden Juhlavuonna Matti Waskilammen ja Erkki Pirtolan taidenäyttely ” Kulttuurit kohtaavat 1917-2007”. Näyttelyssä voidaan vain hieman raottaa Suomen itsenäisyystaivalta pieneltä osin. Maalauksia ja muuta materiaalia täydentävät vastaavat lehtileikkeet tapahtumista eräänlaisessa ”kansallisnäyttelyssä”.

Nyt Galleria Dixissä esiintyvät historialliset henkilöt : C.G.E. Mannerheim, Risto Ryti, Urho Kekkonen ja nykypoliitikoista mm. Paavo Lipponen. Suomessa enemmistönä esiintyvät suuret kirjauskonnot ovat maalauksissa mukana kristinuskosta islamiin ja budhalaisuuteen saakka. Samalla vain sivutaan merkkitaiteilijoita A. Gallen-Kallelasta, Wäinö Aaltosesta jopa J.O.Mallanderiin ja Ismo Kajanderiin saakka. Kulttuurivieraina kohtaavat japanilainen ja puolalainen egyptiläisen taiteilijan!

Suomalaisuus on kasvanut itsenäisyyden alkuvuosina, Saksan, Venäjän, kansalaissodan, puukkojunkkareiden, työväen sankareiden ja työttömien selkänahasta; jopa herrasväen kirkkopyhien ja toisen maailmansodan kautta eurooppalaisen kulttuurin nöyräksi palvelijaksi.

Toinen maailmansota päättyy henkisesti vasta nyt Euroopan Unionissa yhteiskulttuuriprojekteiksi uutena Eurooppapäivänä. Tätä moni-ilmeistä  ja samanaikaista ”kulttuurisulatusuunia” kuvataan pieneltä osin tässä näyttelyssä. Itsenäisyyden juhlavuoden vaatimattomassa yksityisnäyttelyssä. Suomalainen kulttuuri on tänä päivänä hakeutumassa Euroopan suuriin kuvioihin.Tästä vuoropuhelusta ei voi vaieta. Niinpä tämä näyttely rakentuu havainnollisesti, ymmärrettävässä muodossa ja tyylillä suomalaisesta nykytodellisuudesta. Eurooppalainen kulttuuri ja voimakas vuorovaikutus ovat peilautuneet sellaisenaan tai ulkoisina versioina suomalaiseen kulttuuriin ja itsenäisyyteen. Kriittisinä aikoina niistä on kasvanut pysyviä monumentteja kulttuuriimme, jota ihaillaan koko Euroopassa.

Ulkomainen viihde ja kaupallinen kulttuuriteollisuus ovat läsnä myös nyky Suomen itsenäisyyden 90. juhlavuoden pienessä näyttelyssä Galleria Dixissä, sillä siellä voi iste laulaa protesti euroviisulaulun lonkalta ja ilman virallisuutta, taideteollisen korkeakoulun tutkintoa, taidekorkeakoulun professuuria tai tohtorin väitöskirjaa !”

 

 

Kuvaa klikkaamalla näet suurennoksen