Annukka Mikkola & Sanna Peurakoski
3.1. – 20.1.2008
GALLERIA DIXISSÄ

miss Räsy Nukke - esinekoosteita, räsymaalauksia ja valokuvia

miss Räsy Nukke yhdistää kaksi eri alan taiteilijaa saman teeman ja teoksen alle.

Näyttelyn idea on taideteosten, niissä käytettyjen medioiden sekä materiaalien vuoropuhelua. Käytöstä poistettujen esineiden mm.nukkein ja räsyjen käyttö yhdistyneenä maalaukselliseen öljyväripintaan haastaa katsojan pohtimaan arvoja sekä taiteessa että elämässä. Vahvasti materiaan, struktuuriin ja muotoon keskittyvien konkreettisten teosten rinnastaminen kliiniseen valokuvaan, joka kertaa toisen taiteilijan välittämänä samaa tarinaa eri perspektiivistä, luo uusia merkityksiä ja tasoja tarkastella taidetta: sen välinettä, muotoa, materiaa ja sanomaa. Näyttely sisältää installaatiotyyppisiä kokonaisuuksia, joissa yhdistyvät edellä mainitut erilaiset materiat ja tekniikat.

Eri alan taiteilijoina jatkamme Porissa syksyllä 2006 aloittamaamme yhteistyötä, joka konkretisoitui Ulkotaidetekstiili-näyttelyn yhteydessä, jolloin Annukan rakentama Karamelliturkki sähkökaapille Porin Raatihuoneen puistoon tuli ikuistetuksi Sannan kuvaamana. Kuva lunastettiin myöhemmin Poriginal Gallerian valokuvanäyttelystä porilaiseen Luontotalo Arkkiin.

Laajennamme vuoropuhelun ajatusta koskemaan itse näyttelyn toteutusta huomioimalla saavutettavuusseikkoja: pääosaa näyttelyn esineistöstä on mahdollista koskettaen tunnustella. Siten näyttely on myös näkövammaisen yleisön koettavissa.

monologi – miksi räsy?:

”Räsy on monimerkityksellinen: se on materiaalia, josta voi kutoa, neuloa, virkata, tehdä hyviä käyttöesineitä, jotka kestävät vuosikymmeniä. Yhtäaikaa räsy on haurasta ja herkästi hajoavaa, jossa aika tuntuu ja näkyy. Räsyssä on ajan patinaa. Kerä räsyä synnyttää selittämättömiä tunteita, ja räsyn kieputtaminen tai kieputettu räsy vie ajatukset menneisyyteen - ja tulevaan. Se on side joka, joka yhdistää, parantaa ja rakentaa. Räsyside luo uutta, elämää.

Räsynukessa kulminoituu kaikki mitä räsy pitää sisällään. Räsynukke symboloi ihmisyyttä vahvalla tavalla: se on hauras, herkkä, haavoittuva, mutta silti kestävä. Räsynukke ei ole ongelmajätettä.

Miss Räsy Nukke haastaa käytöstä poisteun raihnasen näyttelyn Barbimuumion kysymällä: keitä me oikeastaan olemme ja mitä haluamme elämältämme?” AM

 


Annukka Mikkolan CV

Sanna Peurakosken CV

Kuvaa klikkaamalla näet suurennoksen

nukke