Pentti Kaskipuro ja Tero Linnamies
20.8. – 7.9.2008     
GALLERIA DIXISSÄ

KAIKKI EI OLE SATTUMAA

Sattumalta osui käteeni tutussa antikvariaatissa Eurographican julkaisema massiivinen teos joka komeasti kartoittaa taiteilija Pentti Kaskipuron, Mestari K:n graafisen työsaran vuoteen 1982 saakka. Kun etulehdellä vielä komeili Eeva-Kaarina Volaselle osoitettu omistus, niin hankintapäätöstä ei tarvinnut kauaa miettiä.

Kirjasta löytyvä Seppo Niinivaaran ajatus, jossa hän vertaa Mestarin asetelmia mietiskelykuviin ja toteaa samalla että pitäisi oikeastaan katsella ja tutkia vain yhtä työtä kerrallaan, tuntui jo silloin varsin ”tutulta” ja vahvisti omaa lähestymistapaani Mestarin graafiseen maailmaan. Jokainen yksittäinen työ on kuin taiteilijan koko elämä.

Kun vaimoni vuosipäivä lähestyi niin muistin että olin luvannut lahjaksi Mestarin työn, jota oli kesällä Suvi-Pinxin näyttelyssä tutkittu mutta jäänyt silloin hankkimatta. Sopivaa vedosta ei kuitenkaan laajasta ostoskierroksesta huolimatta tuntunut löytyvän.

Sattumalta poikkesin sitten myös graafikkojen omaan myymälään Erottajalle josta taiteilijan lokerosta löytyi kuin löytyikin tarkoitukseeni sopiva. Valitsin ”kolme sientä” ja siirtyessäni kassalle tunnistin tutun hahmon keskustelemassa vilkkaasti. Juttukaveria en tuntenut mutta oli pakko tarttua Mestaria hihasta ja tervehtiä pitkästä aikaa. Kuulumisien vaihtoon taisi sitten mennä toista tuntia ja ennen eroamistamme Mestari pyysi vierailemaan Korsossa mikäli vastaavia ostotarpeita ilmenisi enemmänkin.

Niinivaaran toteamus Kaskipuron asetelmista mandaloina oli jäänyt mieleeni itämään ja jonkin ajan päästä tuottikin ajatuksen yhden työn näyttelystä. Kun vierailin Mestarin kotona seuraavan kerran, rohkenin ehdottaa yhteisen näyttelyn pitämistä johon hän hetken mietittyään vastasi että miksikäs ei jos vain löytyy oivallus. Ehdotukseni oli ilmeisestikin sen verran outo ja uusi että kesti sitten jonkin aikaa ennenkuin hän totesi että juuri  yhden työn varaan rakennettu näyttelyideahan onkin se kaivattu oivallus! Tästä käynnistyi lähes pari vuotta kestänyt yhteisten tapaamisten ketju jonka aikana kameraani tallentui uuden sipuliaiheisen työn valmistusprosessi.

Oma tapani kuvata on eräänlaista sattumaa sekin. Seuraan tapahtumien kulkua näyttöruudulla pitäen kameraa viritettynä. Kun sitten sopiva hetki tulee eteen, yllättävä ilme, asento, mielenkiintoinen valonsäde tai varjostuma niin etusormi saa käskyn ja tilanne taltioituu. Näin saattaa vierähtää useita minuutteja kunnes on aika vaihtaa paikkaa tai muuttaa kuvakulmaa. Kuvaan useimmiten käsivaralta, ilman jalustaa jolloin sattumalla on siinäkin oma osuutensa sanottavana.

En pyri ohjaamaan kuvaustilannetta vaan annan kuvattavan kohteen itse toimia niinkuin on tottunut aina tekemään on sitten kyseessä luonto taikka elävä olento. En myöskään kuvanottohetkellä itse millään tavoin vaikuta kuvauskohteeseen enkä jälkeenpäinkään manipuloi taltioitua kuvaa. Saatan ainoastaan rajaamalla tai kuvan sävyarvoja säätämällä korostaa kuvan sanomaa.

Arvostan sattumaa mutta pyrin aina hallitsemaan sitä. En siis väitä että kaikki olisi pelkkää sattumaa mutta tämänkin projektin syntyvaiheisiin sattumalla on ollut vahvasti osuutta.

Näyttelyä tukeneet:

logot

 

Kaskipuron CV
Linnamiehen CV
(word-tiedostoja)

Kuvaa klikkaamalla näet suurennoksen

kaskipuro

linnamaa

sipuli

viivat

luonnos

tyokalut

noyryys

prassin lapi

kolme sipulia