Kirsti Puhakka & Leena Palonen

AJATUKSIA KUKKATARHASSA

Leena Palosen ja Kirsti Puhakan maalausnäyttely Galleria Dixissä 9.-27.9.2009

Kukkien maalaamisella on taidehistoriassa pitkä traditio. Erityisen suosittu aihe oli 1600-luvun Hollannissa. Silloin yhden tulppaanin sipulin pystyi ostamaan kolmen talon hinnalla. Leena Palonen ja Kirsti Puhakka ovat ottaneet tämän näyttelyn teemaksi kukat, puistot ja puutarhat. Heitä on ihmetyttänyt nykyisessä taidepuheessa kukkamaalauksen negatiivinen leima. Heidän mielestään teema on ikuinen – niin kauan kun on ihmisiä ja kukkia on kukkamaalauksia, koska kukilla on valtavia symbolisia merkityksiä ihmiselle.

Näyttelyssään Palonen ja Puhakka jatkavat omaa vuonna 2006 luomaansa näytteilleasettelutraditiotaan. Palonen käsittelee teemaa abstraktin maalauksen kautta. Teoksissaan hän tuo esille puistojen, puutarhojen ja kukkien värillistä ja filosofista olemusta. Puhakka taas maalaa puistot, puutarhat ja kukat konkreettisesti pyrkien realistiseen näkemykseen. Vuonna 2006 pitämässään yhteisnäyttelyssä Palonen ja Puhakka huomasivat, että yleisöä viehättää abstraktin ja realistisen maalauksen rinnastaminen. Siitä vakuuttavat kävijämäärät ja teosostot. Tyylisuuntien rinnastus tuo mielenkiintoista jännitettä ripustukseen ja teokset avautuvat laajemmin kuin yhden tekijän ja yhden genren näyttelyssä. Toki Palonen osaa maalata esittäviä kukkamaalauksia akvarellitekniikalla, joka on yksi vaativimpia tekniikoita ja myös Puhakka on maalannut abstrakteja teoksia. Yhdessä näyttelyssä ei vain voi esitellä taiteilijan koko osaamisen kirjoa.

Tässä näyttelyssä Palonen on vaihtanut temperamaalauksen öljyväriliituun. Tyyli ja käsiala ovat kuitenkin säilyneet samanlaisina. Puhakka on maalannut öljyvärimaalauksensa nopeatempoisemmin kuin ennen. Jos aikaisemmin yhden teokseen maalaamiseen meni kuukausi, niin nyt hän on maalannut teoksen maksimissaan neljässä päivässä. Tietysti maalauksien viimeistely vie oman aikansa. Palonen taas tekee paljon teoksia. Noin sadasta maalauksesta hän valitsee näyttelyyn kymmenkunta.

Puistojen ja puutarhojen virkistävä merkitys kasvaa jatkuvasti ekologian vaatiessa yhä tiiviimpää kaupunkirakentamista. Näyttelyä voi pitää myös kiitoksena ja huomionosoituksena niille, jotka hyvin hoitavat yhteisiä puistojamme ja puutarhoja – kukkatarhoja, joissa syntyy ajatuksia ja jotka auttavat luovuutta kukkimaan.

 

 

Kuvaa klikkaamalla näet suurennoksen