GÜNTER GRASS
17.8.-4.9.2005 GALLERIA DIXISSÄ

Kirjailija - graafikko - kuvanveistäjä

S. 1927 Danzigissa
1948-1952 Düsseldorfin Taideakatemia
1953-1956 Berliinin Taideakatemia

Günter Grass, vuoden 1999 nobelkirjailija, on tullut tunnetuksi Danzig-trilogiallaan ja muilla osaksi Danzigissa tai Gdanskissa tapahtuvilla romaaneillaan. Peltirumpu, Kissa ja hiiri, Koiranvuosi, Rottarouva sekä Kampela ja Kirjailijakokous ovat laajasti arvostettuja proosateoksia. Mutta Grass on muutakin kuin suuri prosaisti. Hän on hämmästyttävän monipuolinen taiteilija. Kivenhakkaajan opista hän siirtyi veistostaiteen opiskelijaksi, kirjoitti runoja ja näytelmiä ja aloitti vasta sitten ensimmäisen romaaninsa. Veistosten lisäksi hän on aina piirtänyt ja tehnyt sekä kupari-että kivipiirroksia. Luettelo pidetyistä näyttelyistä - vuodesta 1956 alkaen- on vaikuttavan pitkä. Mutta kuvataide ja sanataide eivät kulje erillään. Niinkuin hän on itse sanonut:" Usein piirrokset ovat piirrettyjä runoja; ja monet runot kuvaavat ääriviivoja, porrastavat harmaan sävyjä." Piirrokset ja tekstit täydentävät toisiaan, mutta ei ole kysymys tekstien kuvituksesta, vaan hedelmällisestä vuorovaikutuksesta.

Tänä syksynä Grass täyttää 78 vuotta ja ikäänkuin juhlan kunniaksi Helsingissä on taas esillä Grassin monipuolista kuvataidetta; grafiikkaa, akvarelleja ja veistoksia. Grasslukijat löytävät taas yhteyksiä sanataideteoksiin, vaikka mistään teosten kuvituksesta ei olekaan kysymys.

Elokuussa Galleria Dix´issä nähtävä Grassin näyttely on antoisa sekä grafiikan tuntijalle ja harrastajalle että myös Grassin kirjojen ystävälle. Grass tuli siis piirtämisestä kirjoittamiseen, mutta piirroksia nähdään useimmiten Grassin kirjoitusten seurauksina ja niistä niinkuin teksteistä etsitään - tai keksitään - allegorioita, joita ei ole. Esineet edustavat vain itseään. Ja kun amerikkalaiset kriitikot aikoinaan etsivät Peltirummusta symboleja, hän varoitti heitä:" Symbols are nonsense - when I write about potatoes, I mean potatoes."

Dietrich Assmannin kuvaus Günter Grassista

Kuvia näyttelystä
Suurennoksen saat kuvaa klikkaamalla.