NADINE LUNDAHL
19.10.-6.11.2005 GALLERIA DIXISSÄ

Nadine Lundahl syntyi v.1958 Antwerpenissä, suomalais-belgialaiseen perheeseen. Jo pienestä asti Nadine piirsi ja maalasi vanhoja esineitä, joita hänen antiikkikauppias isänsä oli kerännyt ympäri taloa. Vaikka Nadine ei koskaan ehtinyt tavata isotätiään, suomalaista taidemaalaria Amelie Lundahlia, hänen peritty taiteellinen lahjakkuutensa on ilmiselvä. Samaa sukujuurta on myös kirjailija Ilmari Kianto.

Nadine opiskeli maalaustaidetta nimekkäässä Royal Academy of Arts-Taideakatemiassa, Antwerpenissä. Samaa koulua kävi myös Albert Edefelt ja Vincent van Gogh aikanaan. Van Gogh tosin potkaistiin pois koulusta yhden lukukauden jälkeen opettajien mielestä "täysin lahjattomana". Nadine keskittyi opiskeluissaan lähinnä häntä itseään kiinnostaneeseen1600/1700-luvun flaamilaiseen ja hollantilaiseen asetelmamaalaukseen.Tämä vanha hollantilaisten mestareiden tekniikka tarjoaa rajattomat mahdollisuudet, mutta virheitä se ei salli. Lundahl maalaa vain päivänvalossa, suoraan asetelmasta, erityisesti valmistetuille puupane- leille. Asetelmat hän valitsee harkitusti hedelmistä, kankaista, vanhoista astioista ja esineistä. Valokuvia hän ei käytä. Maalaaminen on hänelle mieluinen työ, jota hän tekee kuitenkin kurinalaisesti.

Nadine Lundahlin kaltaisia taidemaalareita on harvassa nykyisin. Hän on tuonut vanhan tekniikan nykyaikaan. Hän on saanut kansainvälistä tunnustusta näyttelyistään Euroopassa ja Yhdysvalloissa.